5 października 2012

Guacamole

Lubicie meksykańską kuchnię? Ja uwielbiam, zwłaszcza wszelkie pikantne dania :)

Dziś chciałam Wam zaprezentować bardzo popularny sos: guacamole. Jest on świetny zarówno jako dodatek do nachos, ale świetnie służy także przy daniach mięsnych czy wegetariańskich.




Składniki:
  • 2 awokado
  • średni pomidor
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku 
  • sok z cytryny ( ja wyciskam na oko, około 2-3 łyżek)
  • sól, pieprz, ostra papryka (nieobowiązkowa:P)
Do dzieła:)

Wiele przepisów mówi o obieraniu awokado ze skórki. Osobiście wole przekroić je na pół, wyjąć pestkę i łyżką wyskrobać całą zawartość. Bardzo łatwo odchodzi ze skórki więc jest to szybsze rozwiązanie:)
Nasze awokado rozgniatamy widelcem na papkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pomidorka, cebulę i czosnek (WSZYSTKIE DROBNIUTKO POSIEKANE), przyprawiamy do smaku.



Ewentualnie jeśli nie chcecie mieś w sosie małych kawałeczków warzyw, możecie zmiksować sos na gładką masę za pomocą blendera.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo cenię Wasze komentarze (zarówno te pozytywne, jak i konstruktywną krytykę). Komentarze mające na celu jedynie promocję własnych blogów/stron będą umieszczane w spamie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...